Papatyagiller familyasına ait aspir bitkisinin (Carthamus tinctorius) tohumlarının, herhangi bir ısı veya kimyasal işlem görmeden soğuk sıkımı sonucu elde edilen yağdır. Soğuk sıkım işleminden geçtikten sonra hijyenik koşullarda muhafaza edilmektedir.
Aspir bitkisi, çok dallı ve otsu bitki çeşitleri arasında yer alır. Sarı, kırmızı ve turuncu renklerde çiçeklere sahip olan çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Arabistan olan aspir bitkisi, ülkemizde kır safranı, haspir ve boyacı aspiri isimleriyle bilinir.
Birçok açıdan ayçiçek yağı ile benzerlik gösterir. Tarih boyunca, çiçekleri ve tohumunun içerdiği yüksek yağ oranı sebebiyle sıklıkla mutfaklarda kullanılmıştır. İçeriğinde bulunan yüksek doymamış yağ asitleri (%74 linoleik asit) sayesinde hem günlük diyetlerde hem de sporcu beslenmesinde besin takviyesi olarak kullanılır.
Aspir, ülkemizde tarımı teşvik edilen ve hem gıda hem de kozmetik sektöründe kullanımı yaygınlaşan bir bitkidir. Doğal renklendirici, tatlandırıcı ve gıda boyası olarak da kullanılan aspirin en önemli özelliği kalp ve damar sağlığına ve kan şekerini düzenleyici etkilere sahip olmasıdır. Uzun süreli ve düzenli kullanımı sonucu diyabetik rahatsızlıklara iyi gelir, kolesterol seviyesini düşürür ve kan sulandırıcı özellikler gösterir. Ayrıca içerisinde bol miktarda bulunan E vitamini sayesinde cildin nemlendirilmesine yardımcı olur ve cildi zararlı dış etmenlere karşı korur.
- %100 doğal
- Vegan
- Çevre Dostu
- Hayvan Dostu
- Helal
Mineral İçeriği
- B vitamini
- C vitamini
- E vitamini
- K vitamini
- Omega-3
- Omega-6
- Demir
- Fosfor
- Kalsiyum
Nasıl Kullanılır?
Aromatik olarak hoş kokuya sahip olan aspir yağı yüksek linoleik asit konsantrasyonuna sahip olması sebebiyle uzun süre saklanabilen bir yağ değildir. Bu sebeple, kapağı açıldıktan sonra 60 gün içinde tüketilmelidir. Besin takviyesi olarak kullanılmak istendiğinde günde 1 tatlı kaşığı tüketilebilir. Direkt olarak yağı tüketemeyen kişiler 1 su bardağı su ile seyrelterek kullanabilir. Cilt bakımında kullanılan uçucu yağların seyreltilmesi için de gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Isıl işlem görmeyen diğer yağlar ile (zeytinyağı) birlikte yemeklerin üzerine eklenerek de tüketilebilir.
Cilt üzerinde oluşan lekeleri ve çatlakları gidermek için birkaç damla aspir yağı günde 2 defa sorunlu bölgeler üzerine masaj yapılarak uygulanır. Sivilce, egzama gibi cilt problemlerinin giderilmesi için aspir yağı, nemlendirici kremler içerisine eklenerek veya direkt olarak cilt üzerine ince bir tabaka sürülerek kullanılabilir. Oluşabilecek herhangi bir yan etkiyi önlemek için Hindistan Cevizi Yağı, Badem Yağı, Sarı Kantaron Yağı gibi faydalı diğer yağlarla karıştırılarak kullanılabilir.
Saç miktarınıza göre belirlediğiniz bir miktar aspir yağını tüm saçınıza dipten uca sürebilirsiniz. Aspir yağı saç derisini besler ve nemlendirir. Kepeği önler ve kuruluğu giderir. Saçların daha güçlü ve hızlı uzamasına yardımcı olur.
Saklama Koşulları
- Güneş ışığı görmeyen, serin ve karanlık yerde ağzı kapalı şekilde saklayınız.
- Çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı yerde muhafaza edilmelidir.
GMP Standartlarında Üretim
Soğuk sıkım yağlarımız, GMP sertifikalı “İyi üretim sistemleri” çerçevesinde, ilgili Bakanlık yönetmeliğine uygun olup, gerekli analiz ve testlerden geçirilerek faydalı ham maddelerle, el işçiliği ile üretilmektedir.
*Bu ifadeler Gıda ve İlaç Dairesi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu ürün herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır.
*İlgili yasa ve yönetmelikler, hastalık adı veya endikasyon belirterek satış ve tanıtıma izin vermemektedir.