Sinameki bitkisi, bezelye ve baklagiller ile aynı aileden olan bir bitki olarak bilinmektedir. Daha çok tropikal bölgelerde yetişir, ancak yabani sinameki birçok ülkede yetiştirilmektedir. Sinameki çayı, detoksifikasyon sağlama yeteneği sebebiyle sağlık için oldukça önemlidir. Bitkiden üretilen yağlar ve çaylar, vücudu uyarıcı etkilere sahiptir.
Dengeli Market'te satılan bitkiler, mevsiminde toplanır ve en sağlıklı şekilde kurutularak ürünün tazeliğini koruması sağlanır.
Nasıl Kullanılır?
- 0,5-2 gr parçalanmış sinameki yaprakları üzerine kaynamış sıcak su ilave edilir.
- 10 dakika demlenir ve içilir.
Diğer demleme yöntemi:
Sinameki soğuk su içerisinde 10-12 saat bekletilir ve içilir. Bitki etkisini 10-12 saat sonra gösterir. Soğuk şekilde de tüketilebilir.
Diğer demleme yöntemi:
- 1 bardak suya 4 gr sinameki eklenir ve hafif kaynatılır.
- Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra bir süre demlenmesi beklenir ve tatlandırılarak içilir.
Uyarılar!
- Sinameki çayı alışkanlık haline getirilmemeli ve 1 haftadan fazla kullanılmamalıdır.
- Sinameki bitkisi kalp ve tansiyon ilaçlarının etkisini kuvvetlendirirken bazı ilaçların da etkisini ortadan kaldırır. Bu sebeple sinameki tüketmeden önce doktora danışılması gerekir.
- Sinameki çayı düşüğe yol açabileceğinden hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Emziren kişiler tarafından kullanılmadan önce de doktora danışılması gerekir.
- Sinameki müshil olarak kullanılacaksa yemeklerle birlikte veya yemekten sonra kullanılmalıdır. Genel tedavi için kullanılacaksa yemekten önce alınmalıdır.
- Sinameki çayı ara sıra tüketilebilecek bir çaydır. Sık sık kullanmak zorunda kalan kişiler çayı yerine öğütülmüş karışımlarını kullanmalıdır.
- Sinameki bitkisi tüketilirken, miktar kişinin bünyesine göre belirlenir. Sinameki bitkisi veya karışımları ağrıya veya bağırsakların şiddetli çalışmasına sebep oluyorsa dozu azaltılmalıdır.
- Sinameki ara verilerek kullanılmalıdır.
- Nedeni bilinmeyen karın ağrıları için kullanılmamalıdır.
- 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması önerilmez.
- Sinameki bitkisi bağırsaklarda perisaltik hareketleri tetiklerken, dışkının kaymasını sağlayan mukozanın da atılmasını sağlar. Küre ara verildiğinde kabızlık sorunu daha şiddetli tekrar edebilir. Bunun sebebi her defasında kullanılan sinamekinin, dışkının atılmasına yardımcı olan mukozayı da dışarı atmasıdır. Bağırsağın iç duvarında bulunan mukoza giderek azalır ve dışkının kayması zorlaştığından kabızlık kronik bir hal alır. Bundan dolayı sinameki bitkisi çok sık kullanılmamalı ve kullanım dozu aşılmamalıdır. Herhangi bir yan etki görüldüğü takdirde doktora başvurulması gerekmektedir.
*İlgili yasa ve yönetmelikler, hastalık adı veya endikasyon belirterek satış ve tanıtıma izin vermemektedir.